Kadın Spor Sağlık

Kadınların bazı fizyolojik özellikleri bakımından egzersiz yapmaları sağlıkları için çok önemlidir. Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı bir araştırmada kadınlarda en çok görülen rahatsızlıkların kemik erimesi ve meme kanseri olduğu ortaya çıkmıştır.

Kemik erimesinin egzersiz sayesinde giderilebildiği de görülmüştür. Yaşı kaç olursa olsun egzersiz yapan bir kadında kemik yoğunluğu artmakta  ve anatomik güçlenme görülmektedir. Bunun yanı sıra beslenme alışkanlığıda çok önemlidir.Özellikle kadınların mutlaka süt içmeleri gerekmektedir.Bol bol kalsiyum içeriği yüksek gıdalara yönelmek gerekir.Örneğin, yoğurt, peynir, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, lahana, brokoli, sardalye, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler, tatlı badem, kuru baklagil bunlardan sadece bazılarıdır.

Meme kanseri riskinin de egzersiz sayesinde en aza indirilebildiği ispatlanmıştır. Çünkü egzersiz yapan bir vücutta yağ dokusu azalır.

Günlük gıda alımına C vitamini, betakaroten gibi antioksidanların eklenmesinin koruyucu etkisi olduğu ileri sürülmektedir.

Kısaca:

*Egzersiz yapılması
*Alkol alınıyorsa bırakılması.
*Sebze ve meyvenin bol tüketilmesi,
gibi basit önlemler ile meme kanseri riski % 30-40 oranında azaltılabilmektedir.

Ayrıca östrojen hormonu sayesinde kadınlarda kalp krizi riski daha azdır.Fakat bu da olmayacak anlamına gelmemektedir.

Egzersiz sayesinde damar tıkanıklığı riski azdır. Kilo ve stres tansiyonu direk etkileyen faktörlerden biridir ve Türkiye’deki ölümlerde tansiyon önemli rol oynamaktadır.Egzersizin faydalı olabilmesi, devamlı olması ile ilişkilidir.Egzersiz sayesinde hastalıklara karşı direncimiz artmaktadır.

Artık  zayıflamak amacıyla değil, " hayatımızın her döneminde spor yapmamız gerekir ".

Sporu bir yaşam biçimi haline getirmemiz gerekir.

Seda ÜLKÜ

Posted in , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Kadın Spor Sağlık

  1. 30 dakikada hem fitness, hem step-aerobik hem de pilates... mükemmel bir sistem.

    YanıtlaSil

Arama Yap

Shapes Turkey