Pilates’in 6 Prensibi

Pilates son dönemlerin en popüler sporlarından.  Pilatesin amacı, karın ve sırt bölgelerini eşit oranda güçlendirip, vücudun üst kısmında sağlam bir iskelet oluşturmak.  Verimli bir çalışma yapabilmek için egzersiz sırasında nefes alıp verişin ve hareketlerin doğru yapılmasına odaklanılması gerekiyor. Egzersizler güvenli ve kontrollü yapıldığında pilates her yaş seviyesine uygun. Ayrıca hamileler, bel ve boyun fıtığı olanlar eğitmen kontrolünde pilates yapabiliyorlar. Pilates yapmak isteyenlerin, insan anatomisini tanımadıkları için, hoca eşliğinde çalışmaları şart. Öncelikle anatomisinde herhangi bir problemi olup olmadığı tespit ediliyor. Eğer bel-boyun fıtığı ya da diz gibi eklemlerde problemler varsa bunlara yönelik bir program çiziliyor. Eğer herhangi bir problem yoksa basit hareketler ile nefes tekniğini ön tutarak nefes ve hareketlerdeki koordinasyonun sağlanması öğretiliyor. Ardından öncelikle karın kaslarını güçlendirip, yavaş yavaş ileri hareketlere geçiliyor

Pilates’in altı prensibi: 

1-Konsantrasyon: Pilates yaparken hareketlere yoğunlaşmak, bedenin uyum içinde nasıl çalıştığının ve hangi kasların kullanılıp, hangilerinin kullanılmadığının hissedilmesi gerekir.
2. Kontrol: Pilates metodunda kontrol çok önemlidir. Kontrol için bedenin iyi dinlenmesi ve hareketlerin gösterildiği şekilde uygulanması, olası sakatlıkların önlenmesi gerekir.
3. Merkezleme: Pilates Metodu’nda merkez, göbek, bel ve kalça çevresidir. İç organları ve omurgayı yerinde tutan kas sistemlerini içerir ve üst bedenin esnemesini, uzamasını sağlar.
4. Akıcı hareket: Hareketler acele edilmeden, her noktadan tek tek geçerek, ama aynı zamanda hiç duraksamayarak yapılmalıdır.
5. Kesinlik: Hareketler belirsizce değil, hakkı verilerek tam yapılmalıdır. Hareket sekansları birbirleri içinde ve birbirleri arasında koordine olmalıdır.
6. Nefes: Nefes alıp verme, derin nefes alıp bütün nefesi tamamıyla dışarı üflemek yoluyla olmalıdır. Böylece, nefes tamamen boşaltılır ve kan temizlenmiş olur.

Pilatesin Yararları: Pilates kilo vermeye ve ince görünüme katkı sağlar. Vücudun esnekliğini sağlar.  Pilatesle dayanıklılık artar, metabolizma hızlanır. Zihnin kaslar üzerinde kontrolünü sağlayan pilates sayesinde vücudunuzu daha iyi tanıyor, formda bir duruş kazanıyor ve egzersizleri düzenli olarak yaptığınızda fark edilir şekilde incelebiliyorsunuz. Pilates vücudun merkezini güçlendirip denge ve koordinasyonu artırarak stresi azaltıyor. Vücudunuzu daha iyi tanımanızı ve bunun faydalarını günlük hayatta hissetmenizi sağlıyor. Kemik yapınızı sağlamlaştırıyor. Sırt ağrılarını azaltır ve kronikleşmemişse sırt ağrılarını tamamen yok eder. Pilates, yağ yakımı egzersizi değil, iskelet ve kas sistemini geliştirmeye yönelik bir metod. Bu nedenle pilates yapanlar kilo vermiyorlar ama uzun süre düzenli olarak yapmaya devam ettiklerinde fark edilebilir şekilde incelebiliyorlar. Kaslar, pilatese verdikleri tepkiden dolayı daha ince ve uzun görünüyor. Kilo vermek içinse daha çok kardiyo egzersizlerine yönelmek gerekiyor. İkisi bir arada yapıldığında daha kısa sürede sonuç alınabiliyor. Zihin-beden bütünlüğü sağlıyor, iskelet sistemini güçlendiriyor ve kas kitlesini artırıyor. Bu sayede duruş bozuklukları gideriliyor ve daha uzun, sıkı bir görünüm elde ediliyor. Bel-boyun ağrılarını gideren pilates, kemikleri de güçlendirerek kemik erimesini önlüyor.

Pilates’in Yöntemleri: Aletli (reformer,cadillac,trapeze table) , Yer hareketleri (matwork) ve
Yardımcı aletler kullanılarak yapılan pilates (flexband, top, circle, ahşap bloklar vs).

Posted in , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Arama Yap

Shapes Turkey