Bayramda Nasıl Beslenmeli?

Ramazan ayı sonrası beslenme alışkanlıklarımız yine değişiyor.

1. Sağlıklı beslenme konusunda öncü olun.
Sağlıklı bayram sofralarında küçük kaçakları hafif atlatmak daha kolay. Eğer siz ev sahibi iseniz, misafirlerinizin ve kendi sağlığınız için sağlıklı ve hafif yemekler ve tatlılar hazırlayın. Kızarmış yağlı yiyeceklere, ağır hamur tatlılarına sofranızda yer vermeyin. 2-3 çeşit sebze yemeği, tam tahıl ekmeği, yoğurt – yoğurtlu sebzeli salatalar, bol çiğ sebzeler, bol ve çeşitli mevsim meyveleri sofranızın demirbaşları olsun. İçecek olarakda suyu ön plana çıkarın.

2. Çeşitli beslenin.
Sofradaki her çeşit yiyecek grubundan tüketin, böylece dengeyi sağladığınız için kilo alma riskiniz azalmış olur.

3. Porsiyon haklarınızı kontrollü kullanın.
Abartıdan kaçının, her şeyden yiyin ama porsiyon hakkınızı doğru kontrol edin. Bayram günleri ikramsız ve tatlısız olmaz. Bayramı hem sahip olduğunuz vücut ağırlığı ile sonlandırmak hem de ikramlarda mızıkçı olmamak ve sevdiğiniz tatlardan uzak durmamak istiyorsanız, ısrarları geri çevirmeyin. Günlük beslenme hakkınızı takip ederek tüketim miktarların aözen göstererek bayram tatlarından tadabilirsiniz.

4. Şeker, çikolata ve tatlı tüketimi olabileceken alt düzeyde olsun.
Şeker, besin kalitesi yok denecek kadar az olan boşenerji kaynağıdır. Bu nedenle basit şeker beslenmemizde ne kadar az yer alırsa,beslenme programlarımız o kadar sağlıklı olur. Bayramda şeker tüketimine sınır koymak için, ikram edilen şekerleri ve çikolataları atlayın, hakkınızı tatlı için saklayın. Sütlü tatlı veya meyveli tatlı var ise tercihinizi o yönde kullanın. Ağır hamur tatlıları yemek isterseniz küçük bir parçayı aşmamaya çalışın.

5. Öğün atlamayın, bütün günü aç geçirmeyin.
Bayramda fazla tüketeceğini düşünerek normal ana öğünlerinizi atlar, yada akşam çok yedim diye bütün gün aç kalırsanız; Bu durumda kendini bir türlüdengeleyemeyen kan şekeri size yorgunluk ve tatlı krizleri yaşatır. Bayramsüresince kan şekerinizin dengeli yükselip alçalması için ana öğünleriatlamadan kaliteli ve yeterli beslenmeye devam edin.

6. İçeceklere dikkat.
Gün içinde su gibiiçip ekstra enerji ve ekstra kilo almamak için şekerli ve gazlı içeceklerdenuzak durun. Bitki çayları, açık çay, ayran ve taze sıkılmış meyve suları dadaha sağlıklı alternatifler olacaktır. Bayram süresince de su içmeyi ihmaletmeyin ve günde 8–15 su bardağı su tüketmeye devam edin.

7. Kuruyemişler sağlıklı yiyeceklerdir ancak, tabağın dibini görmeyin.
Zengin omega-3, posa, magnezyum, çinko ve E vitaminiiçerikleri ile oldukça sağlıklı olan yağlı kuruyemişler geleneksel bayramikramlarının bir parçasıdır. Fakat her besin gibi kuruyemişlerde abartılırsazarar verir. Çünkü kuruyemişler küçük kalori bombalarıdır. Bu nedenle fındık,fıstık, badem ve cevizi küçük bir avuçtan fazla tüketmeyin.

8. Hafif olan yiyecekleri tercih edin, ağır olanlardan uzak durun.
Sindirim sisteminizi yormamak ve kilo almadan bayramı noktalamakiçin kızartma ve kavurma yöntemi ile pişmiş olan yemekleri bırakın veya minimummiktarda alın. Izgara, buğulama, fırında ve haşlama gibi sağlıklı yöntemler ilepişmiş olan yiyeceklere yönelin.

9. Bu günün işini yarına bırakmayın.
Sağlıklı beslenmek ve hareketli yaşamak bu gün de yarın daolabilecek en doğru yaşam şekli. Bu gün çok abartılı yemek yiyip, sağlıklıbeslenme ve sporu artık klasikleşen pazartesi sabahlarına bırakmayın.

10. Hareket berekettir, Bayramınız bereketli olsun...
Her zaman her yerde olabilecek maksimum düzeyde enerjiyi harcayın. Ne kadar hareketli olursanız vücudunuz okadar çok enerji harcar.

www.kadinvekadin.net/

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Arama Yap

Shapes Turkey